In de grote zak van Sinterklaas zat een mooi nieuw kookboek voor mij met Japanse recepten. Bij het doorbladeren werd ik meteen erg enthousiast omdat heel veel recepten glutenvrij zijn of makkelijk glutenvrij te maken zijn. Al gauw zag ik een foto van aubergines die er zo smaakvol uitzagen dat ik niet kon wachten om dat recept uit te proberen. Met een eigen twist, dat dan weer wel, is hier het recept. Je hebt nodig:
2 aubergines
70 gram miso (een soort pasta, verkrijgbaar bij de grotere supermarkten)
1 el lichte basterdsuiker
2 el mirin (flesje, verkrijgbaar bij de grotere supermarkten)
3 el (olijf)olie
1 el zwarte sesamzaadjes
Eerst verwarm je de oven voor op 190 graden.
Snijd de aubergines overlangs door en leg ze met vruchtvlees naar boven op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Kerf met een mes een ruitjespatroon in de bovenkant van het vruchtvlees. Bestrijk ze met de olie en bak ze voor 20 minuten in de oven.
Haal de bakplaat uit de oven en zet de oven op de grillstand (temperatuur verhogen naar 220 graden).
Meng de suiker met de mirin en miso en bestrijk de aubergines met dit mengsel. Zet de bakplaat terug in de oven voor ongeveer 8 tot 10 minuten. Let op dat de aubergines niet verbranden.
Bestrooi voor het serveren met sesamzaadjes.
Ook erg lekker met rijst! Geniet ervan!